De meest gestelde vragen over online personeelsplanning (deel 2)

Eric de Jong en Désirée Aries
3/5/2022

Eric de Jong, Directeur C-quential, en Désirée Aries, Growth Manager C-quential

Met online personeelsplanning ben je altijd en overal in controle over de personeelsplanning. Dat maakt online planningssoftware een must voor elke organisatie met geroosterde medewerkers. Toch hebben nog niet alle betrokkenen bij het planningsproces een duidelijk beeld bij de toegevoegde waarde van online roosteren. In deze tweede blog uit een tweedelige reeks geven we antwoord op de meest gestelde vragen over online personeelsplanning. Lees hier de eerste blog.

Wat zijn de gevolgen van online personeelsplanning voor teamleiders?

Zoals beschreven in de eerste blog, stelt online personeelsplanning medewerkers in staat om meer zelf te doen. Deze verandering van cultuur en werkwijze heeft voor teamleiders de grootste gevolgen. Zet daarom ook teamleiders te allen tijde centraal in je verhaal over online personeelsplanning. Uiteindelijk zijn zij, met altijd en overal real time inzicht in het saldo van plusminuren en ATW-overschrijdingen, beter in staat hun team aan te sturen.

Daarnaast biedt optimaal gebruik van online planningssoftware de kans om teamleiders gerichter in te zetten. Als medewerkers meer invloed krijgen op hun rooster houden planners tijd over voor planningstaken die nu vaak bij teamleiders liggen, zoals het beoordelen van inschrijvingen en wijzigingen. Het gevolg: ook teamleiders houden tijd over voor hun kerntaak: het aansturen van hun team.

Leidt online personeelsplanning tot lagere ICT-kosten?

Welke server hebben wij nodig? Welke inrichting op onze domeinen is vereist? De overstap naar online personeelsplanning maakt een einde aan het beantwoorden van deze (ingewikkelde) vragen. De enige voorwaarde bij het gebruik van online planningssoftware is een werkende internetbrowser. Hierbij is het uitgangspunt dat de software volledig SaaS is. Want in de praktijk heeft niet alle software die als 100% SaaS verkocht wordt, zero footprint.

Vraag dus altijd aan je leverancier of je écht niets lokaal hoeft te installeren. Want hoe minder je hoeft te installeren, hoe meer ICT-kosten aan kennis en hardware je bespaart. Tel hierbij op dat bij het werken met SaaS-oplossingen security en governance geen issues meer zijn. Zelfs de meeste ICT-bedrijven beheren geen eigen servers meer. Dit kun je anno 2022 gewoonweg niet meer beter doen dan de grote aanbieders van cloud-opslagruimte.

Wat is het meest vergeten aandachtspunt bij online personeelsplanning?

Met de ingebruikname van online personeelsplanning zet je als organisatie een belangrijke stap. Maar hoe goed de online planningssoftware ook is, de uiteindelijke meerwaarde voor je personeelsplanning wordt voor een groot gedeelte bepaald door de implementatie. Toch is het geven van prioriteit aan een succesvolle implementatie het meest vergeten aandachtspunt bij online personeelsplanning.

Een succesvol implementatietraject bevat vele aspecten, maar begint met het bewustzijn dat je zo min mogelijk moet optuigen. Organisaties die ontdekken wat de mogelijkheden van online planningssoftware zijn willen die vaak direct benutten, maar het is verstandig om het zo eenvoudig mogelijk in te richten. Stelregel: denk altijd vanuit het perspectief van de gebruiker: wat betekent dit voor hen en hebben zij dat echt nodig? Het is verstandig om hen eerst te laten wennen aan de nieuwe software, en later - gericht - uit te bouwen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of direct aan de slag? Neem contact op met Désirée Aries op desiree.aries@c-quential.nl of 06 11 36 17 22 of maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inspiratiesessie.